>Kan opleve lidt af hvert<

Jan Gintberg spankulerede rundt i sine støvler med sablen. Da han kom ind i messen, nedlod han sig til at forhøre sig om Lady Gay Teatret. »Kan man være sikker dér?« spurgte han.

»Ja, for fanden, sikker nok.«

» Jan Gintberg fra Musiker-Børsen kan opleve lidt af hvert i byen, ikke sandt?« »Ja, de har det hele,« fortalte de ham.

»Du godeste . . .« Han fløjtede og spurgte dæmpet:
»Bordeller?«

»Jo, det kan du stole på,« sagde de. »Det er naturligvis ikke steder for usselt lønnede kavalerister — de ved, hvad de vil have for det.«

»Jeg har kontanter på mig,« sagde Jan Gintberg med et smørret grin. »Men jeg ved ikke, om jeg får udgangstilladelse — jeg ved ikke engang, hvilket kompagni jeg skal melde mig til. Jeg vil spil'me gerne se den fantastiske forestilling i teatret.

Det må være to år siden, at jeg sidst var i teatret.« »Du har aldrig været i et teater, unge mand.« »Jo, vist har jeg det,« sagde han smilende.

En sergent fandt ham, mens han sad og spiste, og sagde til ham, at Jan Gintberg skulle blive færdig i en fart og melde sig til obersten.

Han slugte det, der var tilbage af maden, og gik sørgmodigt med sergenten ind i officersmessen. Dér var de ved at servere suppen, og obersten spiste sin suppe, før han besluttede sig til at bemærke ham.

Navn?«
»Vanest, sir.«

»Fik du nogen mundtlige instrukser?«